Pot medicamentele sa fie transferate la partenerii sexuali prin intermediul spermei?

Un cititor ne-a trimis urmatoarea intrebare:

“Pot medicamentele pe care barbatii le iau in mod regulat (cum ar fi cele pentru tensiunea arteriala, pentru colesterol sau cele pentru diabet) sa treaca prin intermediul lichidului seminal la partenerul lor de sex oral? Multe lucratoare din domeniul sexual prefera sa faca sexul oral fara prezervativ si de obicei chiar iau decizia de a inghiti decat de a scuipa. Daca aceste medicamente pot sa fie transmise in acest fel, sunt aceste fete expuse vreunui risc?

Iti multumesc pentru aceasta intrebare foarte interesanta! Ar trebui sa incepem prin a afla daca medicamentele pe care le iau barbatii in mod obisnuit pot macar sa apara in sperma lor. Cercetarile arata  ca acest lucru chiar e posibil si ca “concentratiile chimice din fluidul seminal sunt in mod tipic similare cu sau mai mici decat concentratia sangvina”. Am mai avut intrebari sexuale interesante si inainte insa aceasta intrebare este pur si simplu peste masura multor oameni pentru a raspunde.

Prin urmare, medicamentele si alte droguri pe care le pot lua barbatii pot sa apara in sperma lor intr-o anumita masura, asa cum tind sa apara si in alte lichide corporale. Cu toate acestea, trebuie sa tii cont si de faptul ca cantitatea de sperma pe care o ejaculeaza de obicei barbatii este destul de mica si ca, in medie, este cel mult de una sau de doua lingurite. Prin urmare, chiar daca unele medicamente pot sa fie prezente in sperma, acest fluid este eliberat in cantitati atat de mici, incat orice potential transfer de substante chimice ar fi unul foarte mic.

pot-medicamentele-sa-fie-transmise-prin-sperma

Absorbtia de medicamente pe cale vaginala este un lucru posibil

Urmatoarea intrebare este cat de mult din aceste medicamente sunt de fapt absorbite de partenerele sexuale ale barbatilor. Din nefericire, eu pot sa spun doar de potentialul de absrobtie vaginala, pentru ca aceasta este singura activitate sexuala care a fost studiata in acest context pana in momentul de fata- prin urmare, nu pot sa vorbesc de nivelul de absorbtie care ar aparea prin intermediul sexului oral sau anal sau cu partenerii de acelasi sex.

Noi stim ca absorbtia de medicamente pe cale vaginala este un lucru posibil  (intr-adevar, acesta este motivul pentru care unii doctori prescriu uneori medicamente care sa fie administrate prin intermediul supozitoarelor vaginale- acest grad de absorbtie a peretilor vaginali reprezinta, de asemenea, motivul pentru care unele femei au incercat sa se imbete prin intermediul tampoanelor imbibate in votca). Cu toate acestea, pentru ca sperma nu ramane in contact direct cu peretii vaginali si mereu exista un anumit grad de “scurgeri” dupa actul sexual, este foarte putin probabil ca orice medicament care ar fi prezent in sperma sa se absoarba complet in urma unei partide de sex vaginal.